Gebruik voor afstoffen een zachte droge stofdoek. Geen microvezel doekje! Doe verder zo min mogelijk aan de kast. Schone pianotoetsen zijn wel prettig.
Toetsen - kunststof en ivoor
Tegen vieze toetsen gebruik je een prop keukenpapier die licht is bevochtigd met wasbenzine. Vergeet de zwarte toetsen niet, het valt minder op maar die zijn vaak nog viezer.
Na verloop van tijd verkleuren ivoren toetsen. Sommigen vinden dat mooi, maar het ivoor kan met waterstofperoxide en uv-licht gebleekt worden. Nooit met water reinigen. Als je geel ivoor lelijk vindt kun je de klep beter open laten: ivoor vergeelt in het donker.
Oudere gepolitoerde instrumenten, geen houtnerf:
Indien nodig poetsen met een siliconen-vrije polish. Geen glasreiniger, spiritus of andere alcoholhoudende middelen gebruiken. Kale plekken kunnen met politoer hersteld worden.
Polyester, geen houtnerf:
Vlekken / kringen of vetaanslag op hoogglans of mat polyester kunnen met een doekje dat is bevochtigd met water, of als dat niet werkt met wasbenzine verwijderd worden. Krassen op hoogglans polyester kunnen met een polijstmiddel (bijv. Zweihorn) op een zachte doek weggepolijst worden.
Gesatineerde vleugels en piano's:
Transparant dun gelakte houtsoorten waarvan de nerf zichtbaar is zijn gesatineerd. Nooit met water reinigen, daar maak je melkerige vlekken mee. Je kunt de kast inwrijven met een dunne meubelolie of teakolie. Gebruik met mate, teveel olie wordt niet in het hout opgenomen en blijft plakkerig.
Hoogglans lak:
Gebruik nooit glasreiniger of andere reinigers met oplosmiddelen. Verder zo min mogelijk aan doen. Als het echt moet neem je een zeer schoon met water bevochtigd katoenen doekje. Geen microvezel, dat geeft microscopische krasjes. Eventueel aanwezige zandkorrels of stofdeeltjes kunnen ook krassen achterlaten.
Stof en vuil in het instrument
Een beetje stof in het instrument is niet schadelijk, maar onder dikke stoflagen kan schimmel ontstaan. Aangekoekt stof op de snaren kan roest veroorzaken: snel verwijderen dus. Als het vast zit met een klein staalborsteltje (formaat tandenborstel). Gebruik een stofzuiger met een zacht opzetborsteltje en eventueel een langharig kwastje voor de lastig bereikbare kieren. De zwarte houtjes op de dempers in een vleugel kun je met een zachte stofdoek - in lengterichting - per demper voorzichtig afnemen. Wees voorzichtig met de dempers in de piano, die kan je beter schoon blazen. Schoon maken van de zangbodem in een vleugel is een klus voor de stemmer.
Pedalen / wielen
Koperen en messing onderdelen kun je weer als nieuw laten blinken met koperpoets. Zorg er voor dat de koperpoets niet op de kast of vilten invoering komt.
Motten
Leg tegen motten een paar stukjes zeep of cederhout in de piano. Chemische papierstrips of mottenballen zijn misschien effectiever, maar niet bepaald gezond om in te ademen. Uitgewerkt cederhout kun je bijschuren of met cederolie inwrijven.