Logo Eerhardt

Gebroken snaren

Soms breekt tijdens het stemmen een snaar. Snaren gaan decennia mee, maar hebben niet het eeuwige leven. Mocht er een breken (geen omwikkelde bassnaar) of er ontbreekt een staalsnaar in je piano dan zet ik deze als er tijd is meteen nieuw op. Dit duurt ongeveer 25 minuten extra. Kosten €30.
Voor het spinnen en inzetten van een bassnaar moet een aparte afspraak worden gemaakt, zie hieronder.

Bassnaren

De laagste basnoten hebben één snaar, omwikkeld met koperdraad. Wat hoger in de bas worden het er twee per noot (soms drie) en de staalsnaren van midden tot de hoogste noten zijn in sets van drie gemonteerd. Zo'n set van twee of drie snaren per noot wordt een koor genoemd.
Als er een bassnaar breekt dan wordt deze met de gebroken snaar als voorbeeld identiek gesponnen en opgezet. Als er een bassnaar uit een koor breekt dan moet deze nagemaakt worden, maar ook de andere snaar uit dit koor moet nagemaakt en vervangen worden. Wanneer slechts één snaar van een koor vernieuwd zou worden dan is dit koor nooit goed te stemmen: omdat er een oude en een nieuwe snaar in het koor zitten zijn de snaren niet identiek en is er een zweving te horen.
De kosten voor het spinnen en opzetten van een bassnaar zijn €45 voor één snaar en €85 voor een koor van twee snaren. Voor drie of meer bassnaren reken ik €40 per snaar.Snaren