Logo Eerhardt

Wat is een bovendemper?

Bovendempers waren budget piano's met een goedkoop mechaniek. De dempers werden boven de hamers gemonteerd i.p.v. er onder. Een achterhaald systeem dat al sinds 1910 niet meer toegepast wordt. Stemmen duurt ten minste anderhalf keer zo lang als bij een 'normale' piano, en het resultaat klinkt in de meeste gevallen nog steeds belabberd. Ook is de kans op snaarbreuk groot. Vaak zien ze er prachtig uit en doen ze het goed in een klassiek interieur, maar qua aanslag en klank is er geen serieuze muziek uit te halen.
Uitzonderingen zijn de latere bovendempers van Blüthner en Ibach die van iets betere kwaliteit zijn. De eerste foto hieronder is het mechaniek van een Blüthner uit 1920. Deze heeft i.p.v. een lat een buis boven de dempers. Gezien de extra stem-tijd breng ik €90 in rekening. (Op zaterdag €110).

Hoe herken je de bovendemper?

Open de klep aan de bovenkant. Als je bovenin het mechaniek geen hamers ziet maar een houten lat (zie de foto's met de tekst 'Lat') dan heb je pech. Als je het frontpaneel verwijdert dan zie je vóór het mechaniek verticale draden naar de dempers lopen. Door het hoge mechaniek zijn de snaren vrijwel onzichtbaar. Hieronder staan voorbeelden van drie verschillende bovendempers.
Een plaatje van een moderne piano staat op deze pagina.

Voordat je je bovendemper door de gemeentereiniging laat ophalen wil ik graag de toetsplaatjes er af halen: handig voor reserve.


Bovendemper Bovendemper


Hieronder ter vergelijking links een bovendemper mechaniek, rechts een moderne piano.


Piano mechaniek